Login

Register

Login

Register

A venit primavara – cum scot cactusii de la iernat?

Cactusii au trecut printr-o perioada uscata, in care soarele a lipsit, apa a lipsit cu desavarsire, lumina naturala era slaba, un anotimp racoros si chiar friguros.

Acum a venit primăvara. Cum scot cactusii de la iernat?

Avem doua cazuri:

1. Cactusii au stat toata iarna la intuneric – in acest caz, se recomanda trecerea la lumina cat mai lent, altfel daca ii vei pune direct la soare, ei vor fi expusi la pericol si ii poti pierde.
As recomanda in acest caz sa ii lasi undeva la o lumina mai slaba cateva zile, pana se vor obisnui cu lumina. Acum – fiind mai mult noros, e momentul ideal sa faci trecerea aceasta.

2. Cactusii au stat la lumina – in acest caz ei sunt obisnuiti cu lumina, deci ii poti pune direct la soare.

ATENTIE!
Prima udare din an va fi dupa 20 APRILIE.

Actioneaza asa, pentru ca ceea ce va urma in acest anotimp (mult asteptat) sa fie benefic pentru cactusii tai, si nu sa afecteze. 🙂

 

 

 

8 Motive sa ai cactusi in preajma

Din acest articol vei afla ce CASTIGI daca ai cactusi in preajma, chiar in casa (la soare) si, bineinteles, ce pierzi daca nu ii ai. 🙂

1. Cactusii purifica aerul.
De ce? Pentru ca vorbim despre NATURA la tine acasa.

2. Cactusii emana energie pozitiva

Cactusii si celelalte plante suculente te ajuta in mod special daca esti stresat, nervos sau impulsiv – iti da o stare de liniste.

3. Cactusii iti ofera liniste si relaxare.

Pentru ca vorbim despre natura, daca ai avut o zi agitata sau te-ai intalnit cu situatii stresante, te vei relaxa instant.

4. Prezenta cactusului are un efect vindecator

5. Cactusii produc oxigen noaptea si elimina monoxid de carbon ziua

Cu cat ai mai multi, cu atat mai mult oxigen vei avea in casa 😀

6. Cactusii absorb radiatiile

Deoarece radiatia ne pandeste din toate partile, este recomandat sa ai cactusi acolo unde sunt si radiatii. ATENTIE insa, ca acel loc sa aiba si soare, deoarece cactusii se dezvolta natural DOAR in prezenta soarelui.

7. Cactusii sunt fiinte vii

Vei observa ca daca le canti, daca le vorbesti, daca le arati dragoste, vor arata mai bine decat daca ii vei lasa si vei respecta doar instructiunile referitoare la udare, soare, iernat etc.

8. Cactusii aduc un plus de culoare naturala

Si in plus, iti ofera flori daca respecti punctul 7.

ADUNATE DE LA CLIENTI:

9 motive să ai cactusi acasa!

Câteva lucruri care fac diferența în casa și în viața ta, dacă ai cactuși…

 1. Sunt cele mai simpatice plante: cer puțin, dar oferă atât de mult!..
 2. Simți că ai o sursă de energie pozitivă în casă și în apropierea ta;
 3. Aerul din casa ta parcă se schimbă, e mai curat!
 4. Cactușii țin departe persoanele care nu îi plac, protejându-se;
 5. Cactușii nu îi înțeapă pe cei care îi iubesc (bine de știut și de exersat pentru tot publicul cititor);
 6. Îți fac cea mai frumoasă surpriză: scot o floare (sau mai multe) din nimic, dar poți urmări întreg procesul pe care îl parcurge un boboc;
 7. Iarna nu au nevoie decât de vorbele tale frumoase, eventual un cântec, să simtă că îi iubești;
 8. Sunt o oază de relaxare (ia intră tu într-o seră cu mulți cactuși dacă ești nervos sau obosit – să vezi cum îți trece).Dacă toate aceste lucruri nu ți se întâmplă în prezent, neapărat trebuie să îți faci rost de cactuși!
 9. Oamenii care au cactusi sunt mai fericiti si mai linistiti.

De ce sa nu uzi cactusii iarna…

Cactusii, in mediul lor, in tarile lor de origine, nu au aceleasi conditii ca acelea pe care le avem noi.

Iarna nu este la fel, ceea ce inseamna ca in lipsa soarelui, care este cea mai importanta conditie pentru o dezvoltare normala a oricarei fiinte din aceasta lume, nu este inlocuita cu nimic, iar cactusii in lipsa soarelui se dezvolta anormal.

De aceea, cactusii nu se uda iarna, nu se tin la caldura, nu se tin la intuneric, ci se intrerupe toata dezvoltarea, pana la inceputul primaverii.

Asadar, cactusii se tin fara apa, timp de 6 luni (15 Octombrie-20 Aprilie), la racoare (maxim 15 grade), la lumina – deoarece daca se tin la intuneric, va fi mai anevoioasa acomodarea la primavara cu lumina soarelui.

De ce se tin cactusii in mediu uscat?

Pentru ca in momentul in care pamantul este udat, cactusii isi iau rezerva pentru multe luni (in lunile friguroase) si cateva saptamani (in lunile calduroase).

Ce fac daca nu am un loc racoros unde am cactusii?

Este bine sa fie acea racoare unde sunt cactusii pe timp de iarna, iar daca nu ai un loc racoros, fa rost de el…

Ce se intampla daca tin cactusii la caldura iarna?

In lipsa soarelui, stimulati ori cu apa, ori cu caldura, vor continua sa se dezvolte, dar monstruos… vor creste repede, isi vor schimba forma, aspectul, culoarea si nu vor mai inflori.

De aceea cactusii cresc greu atunci cand sunt in mediu natural, in conditii optime.

 

Citeste si:

Ce faci iarna cu cactusii

A venit canicula… ce fac cu cactusii?

Atunci cand ajungem la diferente mari de temperatura, poate chiar de la o zi la alta, ne intrebam daca tot ce e in jurul nostru reactioneaza pozitiv.

Acum a venit vara. Si-a intrat in drepturi, asa cum este normal. Ce fac cu cactusii?

Temperaturile de peste 30 grade Celsius sunt cam nocive pentru cactusii mai sensibili. In mediul lor natural, in tarile de origine, clima este diferita de a noastra, deci conditiile in care supravietuiesc acolo sunt potrivite pentru ei.

La noi, in Romania, ultimele ierni au fost foarte friguroase, foarte lungi – acesta e aspectul cel mai deranjant, iar verile aduc cu ele (uneori) canicula.

Canicula inseamna temperaturi peste 30 de grade, cu soare puternic. Este bine sa poti feri cactusii de razele puternice ale soarelui in aceasta perioada, deoarece exista pericolul de ardere. O umbrire usoara este foarte binevenita.

Udarea cactusilor se face o data la o saptamana, si, foarte important. sa se faca seara, la temperaturile mai placute de seara, deoarece cactusii asa isi iau rezerva de apa care le ajunge pentru intreaga saptamana. Daca udarea se intampla dimineata sau ziua, atunci pamantul se usuca repede, iar planta se arde.

Asadar, umbrirea usoara (printr-o perdea e suficient) si udarea o data la saptamana, seara, sunt conditiile care trebuie respectate in aceasta perioada, si numai in aceasta perioada, pentru niste cactusi sanatosi! 🙂

Fii cu ochii pe cactusii tai si bucura-te de ei!

Canicula si cactusii – postare media

Ce inseamna sa fii producator de cactusi?

Sunt unele aspecte pe care cei mai multi oameni nu le cunosc, avand in vedere si faptul ca in Romania, producatorii de cactusi nu sunt cunoscuti.

Primul aspect este acela de a dedica o cat mai mare parte din timp (sau chiar 100%) cultivarii si cresterii cactusilor.

Munca pe care o presupune cultivarea cactusilor este una nepretuita, deoarece atunci cand cumpara un cactus, clientul verifica marimea plantei, dar nu si anii pe care ii are.

Nu este usor sa cresti un cactus in conditiile naturale, fara stimulenti chimici, sa il astepti pana se face in 5-6 ani o planta de 5 cm. Dar daca pui pasiune, este suficient.

Al doilea aspect este acela ca iti trebuie rabdare si curaj. 

In experienta de pana acum, cand am vandut seminte de cactusi persoanelor curioase, le-am explicat ca daca au rabdare 5-7 ani pana ce sămânța pe care tocmai au cumparat-o se va face cât un cactus de pe stand, am observat că decizia lor era sa cumpere un cactus deja crescut.

Ei, asta este! 😀

Al treilea aspect este acela ca timpul tau este tot mai scurt, mai ales cand cactusii se tot inmultesc, se tot aduna, stai printre ei mai mult decat intr-o vacanta, pe care nu ti-o mai permiti din cauza ca nu mai ai timp liber.

 

De ce suntem producatori de cactusi?

E un aspect pe care l-as explica in cuvinte.

Pasiunea pentru spini a dus la dorinta de a cultiva acesti spini, de a-i vedea cum se transforma din bob abia vizibil, in planta cu floare, evident, in mai multi ani.

De cand producem cactusi?

Condoros Teofil  este producator de cactusi inca de acum 35 de ani. Detine o cultura mare, in fiecare an cultivand cel putin 2000 de seminte.

Pe langa cultivare, plantele ajung la vanzare in mare parte; altfel spatiul pe care il ocupa ar fi fost deja de mult depasit.

Ce avem in plan?

Ca producator de cactusi, dorinta este ca lumea sa cunoasca, sa inteleaga munca si sa aprecieze rezultatele acestei munci. In acelasi timp, lumea sa fie educata in a intelege termenii de CACTUSI MARI si CACTUSI MICI si nu de puiuti (cactusii nu fac pui). Cactusii ies din seminte.

In acelasi timp, avem in plan sa informam lumea, probabil sa facem ceea ce alti vendori de cactusi nu fac: a explica oamenilor ce inseamna un cactus si cum trebuie el intretinut pentru a ramane sanatos si frumos.

Cat costa un cactus?

Aceasta intrebare este foarte des intalnita.

Costul nu ar trebui sa fie calculat in bani, ci in ceea ce implica munca: de cate ori il udam, de cate ori ii schimbam pamantul, de cate ori ii schimbam ghiveciul, de cate ori scoatem cactusul afara de la iernat, de cate ori facem caldura in sere iarna, de cate ori….

 

 

 

Am un cactus, cum il ingrijesc?

Multe persoane care ajung în posesia cactușilor, sunt în necunoștință de cum trebuie îngrijiți corect cactușii.

Mai jos, voi da câteva detalii simple, care vă vor ajuta să înțelegeți aspectele esențiale atunci când aveți un nou membru al familiei, țepos 😀

 1. Trebuie să ții cont că un cactus nu este o floare obișnuită,  care poate fi udată zilnic sau o dată la 3-4 zile. Este important ca udarea unui cactus să fie rară, la 2 săptămâni distanță.
 2. Cactusul nu se udă iarna. Este una din greșelile cele mai mari pe care le fac mulți deținători de cactuși, acest lucru chiar ducând la distrugerea cactusului. Iarna, cactușii trebuie să rămână într-un mediu răcoros, fără umiditate, fără apă, preferabil la lumină. De ce? Explicația este la următorul punct:
 3. Pe timp de primăvară, vară, toamnă, udarea este la 2 săptămâni. Prezența soarelui este obligatorie. Soarele este sursa principală de lumină și VITAMINE pe care orice ființă o dorește. Astfel, după o iarnă grea, cactusul trebuie să vină TREPTAT la soare, adică nu dintr-o dată, pentru că soarele este foarte puternic, ceea ce poate duce chiar la pierderea cactusului, mai ales după câteva luni de lipsă aproape totală a soarelui.
 4. Dacă dorești să ții cactusul afară, ai grijă cu ploaia. Dacă persistă câteva zile o ploaie, nu este indicat să ții acolo cactusul, pentru că nu are nvoie de atâta apă. Iarna, cactusul este necesar să stea la un loc răcoros, dar în nici un caz înghețat.

Dacă respecți aceste „instrucțiuni de folosire”, vei avea cactuși sănătoși pe termen lung, dar vei vedea și flori pe ei.

Vine, vine primăvara!!

E sfârșit de Martie. Avem, în sfârșit, temperaturi optime și, sperăm, în creștere.

Datorită faptului că gradele din serele noastre sunt în jur de 30, pe timp de zi, în condițiile în care la noi în sere se stă în mod etajat (subsol, masă, raft), lumina trebuie să pătrundă la toate urgent.

Suntem la începutul lucrului și mai avem în jur de 8.000 de cactuși de scos de sub mese, de peste mese și de aranjat în locurile lor, gata să fie servite de clienți. De acolo, îi luăm, bucată cu bucată, pentru a-i curăța, a le schimba pământul la unii și ghivecele la alții, apoi a-i uda pe fiecare în parte, până ajunge apa în tot pământul din ghiveci.

Am început, astfel, udarea lor. Dar dacă noi am început udarea, este datorită celor spuse mai sus; acesta nu este și cazul clienților noștri, care au achiziționat cactuși de la noi. În general, udarea ar trebui să înceapă la sfârșit de Aprilie, atunci când e și perioada de înflorire.

Au acum nevoie de cât mai mult soare, ca să primească de la natură tot ce trebuie să își ia.

Ca o concluzie, primul lucru pe care să îl faceți este acela de a pune cactușii la cât mai mult soare. Cactușii trebuie să se oișnuiască cu soarele, după o iarnă grea și lungă.

Am un cactus – când încep udarea?

După prima udare, la sfârșit de Aprilie, adică peste o lună, udarea va intra în „program normal” – o dată la 2 săptămâni.

Pozele din acest articol arată rezultatul muncii pe două zile, în care am umplut două mese și jumătate din a treia. Noi sperăm că sunteți la curent cu articolele noastre, deoarece ne dorim să avem clienți care respectă instrucțiunile 🙂

 

De ce nu vindem cactusi in supermarket-uri?

Multă lume ne întreabă de ce nu vindem cactuși în marile magazine. Răspunsul este unul singur: nu are rost. Am trecut prin marile magazine și când am văzut cum arată „cactusii” de acolo, ne-am îngrozit.
În primul rând, acolo nu e un mediu de viață pentru cactuși. În acel mediu, oamenii aruncă cu apă peste ei până îi omoară. După ce sunt îngrășați bine chimic, ei ajung pe rafturile magazinelor, unde clienții văd anumite culori care atrag atenția și dau un aspect drăguț plantei.
Voi i-ați cumpăra?
Noi, care știm ceva despre cactuși, știm că aceștia, din poza de mai jos, sunt morți aproape toți.

Să nu uităm că profesionalismul stă în faptul că înainte să vinzi un produs de acest gen, trebuie să oferi informațiile și instrucțiunile. Clientul trebuie să fie mulțumit, iar interesul tău să fie acela de a aduce valoare produsului și beneficii clientului. Acest lucru nu se poate întâmpla într-un supermarket.

Loading...